![Pierre Amadieu Vacqueras La Grangeliere Pierre Amadieu Vacqueras La Grangeliere](https://winewatchers.nl/475-large_default/pierre-amadieu-vacqueras-la-grangeliere.jpg)
By entering this site you are agreeing to the Terms of Use and Privacy Policy.
Wereldwijd verzonden, grote selectie wijnen
Proefnotitie:
Amadieu's Vacqueyras la Grangeliere is een 80-20 mix van Grenache en Syrah. Subtiele garrigue tonen samen met rode bessen in deze volle maar soepele schoonheid die al heel leuk is om te drinken
Al generaties lang is de familie Amadieu verbonden met de appellatie Gigondas. Onze grootvader, Pierre Amadieu, eigenaar van 7 hectare aan de voet van het dorp, waar wijnstokken en olijfbomen al meer dan een eeuw naast elkaar groeiden, besloot in 1929 zijn Gigondas te bottelen. Hij was een van de eersten die de naam van de appellatie op zijn flessen schreef, en voor zijn vintage Clos de la Paillouse behaalde hij in 1932 een gouden medaille op het Concours Agricole de Paris.
Pierre zal, bijgestaan door zijn vrouw, het familiebezit ontwikkelen en een belangrijke speler in de appellatie worden. Om zijn activiteit optimaal te kunnen uitoefenen, bouwde onze grootvader in 1945 een wijnkelder en een ondergrondse kelder voor het rijpen van wijnen. Het werd op twee kelderniveaus gegraven, waardoor een constante temperatuur en vochtigheid werd gegarandeerd.
Onze grootvader was op veel gebieden een pionier: hij selecteerde wijnen en kocht vervolgens in de jaren vijftig twee historisch verbonden eigendommen: Romane en La Machotte. Door de jaren heen, generaties en plantcampagnes werden de 7 hectaren 137, waardoor Maison Pierre Amadieu de grootste privéwijngaard in Gigondas werd. Deze 137 hectare wijngaarden worden omgeven door 200 hectare kreupelhout en bossen, die een natuurlijke bescherming bieden aan de wijngaard.
Vervolgens kocht hij in 1955 op een kaarsenveiling een voormalige spoortunnel nabij Pierrelongue, in de Drôme, om daar zijn wijnen te laten rijpen. Deze bevoorrechte ruimte, 160 meter lang, ontving 159 vaten van 30 hectoliter, waardoor een uitzonderlijke rijping mogelijk was. Maar logistieke beperkingen brachten ons ertoe deze locatie in 2000 te sluiten.
Tegelijkertijd werd de kelder van de Machotte-boerderij uitgerust met eiken vaten – die nog steeds worden gebruikt – en ontvangt tot 2000 hectoliter wijn in hout. De wijnen profiteren van natuurlijke airconditioning, waar oude keramische vaten uit de 13e eeuw nog steeds zichtbaar zijn.
Pierre Amadieu, onze grootvader, was niet alleen wijnmaker en bouwer, maar ook een voorloper in veel dingen. Vóór al het huidige gepraat over het milieu liet hij buiten het seizoen een grote kudde schapen in de wijngaarden grazen – tot wel 1200 stuks! -, waardoor zowel natuurlijke bemesting als gecontroleerde grasbedekking wordt toegepast, om een natuurlijke en gezonde wijngaard te verkrijgen.
Hij hield zich ook bezig met het structurerende aspect van het wijnbouwlandschap, waarbij hij talrijke olijfbomen en cipressen uit Firenze plantte, die tegenwoordig een genot zijn voor wandelaars.
Datasheet
Specifieke referenties
No customer reviews for the moment.